Selecteer een pagina

Nieuwbouw 5 energiezuinige eengezinshuizen

Projectinformatie

Adres: A.J. van der Moolenstraat 47, Zandvoort
Voorlopig ontwerp: ja
Jaar: 2020 – 2022
Trefwoorden: Kenamju, nieuwbouw, Zandvoort, OD IJmond, energiezuinig
Fotografie: Hein Peeperkorn

Kenamju Zandvoort

De sportschool aan de A.J. van der Moolenstraat 47 is in 1966 gebouwd in opdracht van Wim Buchel en sindsdien meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Sinds eind jaren 1980 heeft Cor van der Geest de sportschool voortgezet onder de naam Kenamju. Inmiddels heeft de familie Van der Geest de hoofdactiviteit verlegd naar Haarlem, en wordt in Zandvoort een nieuwe, meer compacte locatie gehuurd. Het pand aan de A.J. van der Moolenstraat 47 voldoet niet meer aan de eisen van de moderne tijd en zal worden afgebroken. Op de plek van de sportschool komen vijf moderne en duurzame eengezinswoningen, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan de verdere ontwikkeling van de judosport voor zowel jeugd als voor volwassenen.

In eerste instantie is een aantal opties uitgewerkt, die vervolgens zijn uitgewerkt tot vier varianten met diverse subvarianten. In overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente is gekozen voor nieuwbouw van vijf eengezinshuizen met een voortuin van 3,5 meter in afwijking van het bestemmingsplan. De stedenbouwkundige stelt dat een ruime voortuin positief bijdraagt aan het straatbeeld. De gemeenteraad heeft een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) gegeven en de vergunning fase 1 (Wabo uitgebreid) is verleend.

Door de nieuwe bebouwing op te delen in twee blokken van resp. 2 en 3 huizen ontstaat een zachtere aansluiting op de naastgelegen bouwblokken. Voordeel is ook dat vier van de vijf huizen een eigen achterpad hebben, zonder afhankelijk te zijn van een achterom. Een strook grond aan de voorkant wordt aangekocht om de voortuinen van 3,5 meter mogelijk te maken.