Selecteer een pagina

Fugro TechCenter

Projectinformatie

Adres: Prismastraat 2-4, Nootdorp
Samenwerking: Hidde & Peeperkorn, www.hidde.nl en een multidisciplinair ontwerpteam
Voorlopig ontwerp: ja
Definitief ontwerp: ja
Bestek: ja
Bouwbegeleiding: ja
Interieurontwerp: ja
Monumentaal: nee
Jaar: 2011 – 2014
Trefwoorden: Kantoor, laboratorium, workshop, storage, parkeren. Duurzaamheid, LEED Platinum, http://www.usgbc.org
Fotografie: Peter de Ruig fotografie, www.peterderuigfotoos.nl; Van der Worp fotografie, www.worpfoto.nl; Hidde & Peeperkorn

Eerste combinatiegebouw in Nederland met LEED Platinum (kantoren, laboratoria, workshops, storage en parkeren)

De nieuwbouw van het TechCenter, als uitbreiding op het hoofdkantoor in Leidschendam, is bijzonder functioneel, maar met gevoel voor de menselijke maat en met oog voor aangename werkomstandigheden. Duurzaamheid is geen doel op zich, maar een middel om dit te bereiken. In de ontwerpfase is hoog ingezet op energiebesparing, een goede interne logistiek en materiaalgebruik, vertaald naar een LEED ambitie. Nu LEED Platinum daadwerkelijk is toegekend, is dit uniek voor een industrieel complex als dit. Maar het ontwerp gaat verder. Voortdurend is getoetst aan gebruikswaarde en toekomstbestendigheid. Het bouwplan is inmiddels een blauwdruk geworden voor Fugro vestigingen wereldwijd.

Bijzonder functioneel, maar met gevoel voor de menselijke maat en met oog voor aangename werkomstandigheden. Minstens zo belangrijk: een project dat binnen de tijd en het afgesproken budget blijft. Een klein en deskundig PlanTeam (vier personen) staat aan de wieg van dit nieuwe bedrijfscomplex, dat bruto 15.400 m2 beslaat. In een slagvaardig proces met korte lijnen, een intense en informele communicatie tussen architect en de beide Fugro projectmanagers, ontstond een volledig bouwplan binnen een tijdsbestek van slechts 12 maanden. De beheersing van het budget bleef gewaarborgd door rechtstreeks aan de RvB en de RvC te rapporteren.

“Een verhuizing is het beste moment om je huis op te ruimen.”

Onderdeel van het project was het evalueren en herinrichten van bedrijfsprocessen. Denk aan papierloos werken, meer transparantie en open werkplekken. Deze functionele en ruimtelijke eisen betekenden een volledige ommezwaai. Interne werkgroepen leverden de specifieke eisen, die via het Fugro projectmanagement werden afgestemd met de ontwerpers.